November 21, 2007

Vitamin E

Vitamin E

Vitamin E adalah sejenis vitamin larut lemak. Penyerapan vitamin E yang optimum di dalam badan memerlukan kehadiran lemak. Oleh itu pengambilannya terutama sekali melalui supplement hendaklah bersama makanan harian. Kadar pengambilan minimum yang disarankan bagi seorang dewasa adalah 15mg sehari.

Fungsi dan peranan:

  1. Mengelakkan pembentukan darah beku di dalam salur darah.
  2. Mengelakkan risiko dan melambatkan proses pembentukan beberapa jenis kanser seperti kanser prostat, pundi kencing dan usus besar.
  3. Meningkatkan kemampuan antibodi badan dengan menggalakkan pengeluaran sel darah putih.
  4. Mengurangkan risiko jangkitan pernafasan.
  5. Mengurangkan risiko terkena penyakit peredaran darah (jantung) dan strok.
  6. Memelihara kesihatan system sarah dan mengurangkan risiko penyakit Alzheimer.

Kesan sampingan: Masalah percernaan, pening kepala, loya dan lemah otot.

Sumber semulajadi: Sayuran-sayuran hijau, kekacang dan bijirin.

Tiada ulasan: