November 26, 2007

Kanser Darah

Kanser Darah (Leukemia)

Apakah itu Kanser Darah?

Di tengah struktur tulang manusia terdapat sejenis bahagian lembut yang digelar bone marrow di dalam Bahasa Inggeris di mana ia berfungsi menghasilkan sel-sel darah merah, platlet yang menyebabkan pembekuan darah dan juga sel-sel darah putih (leukocyte). Kanser darah berlaku apabila bahagian penting tersebut bertindak menghasilkan sel-sel darah putih yang abnormal (leukemia cells) yang lama-kelamaan akan mengatasi bilangan sel-sel darah yang sihat. Sel-sel kanser darah ini mampu merebak ke bahagian-bahagian lain badan seperti paru-paru dan hati. Kategori kanser darah bergantung kepada kepantasan ia merebak samaada chronic (perlahan-lahan) atau acute (pantas) dan jenis sel darah putih yang diserang biasanya samaada lymphoid dan myeloid.

Apakah yang merisikokan Kanser Darah?

Ada yang mengatakan risiko kanser darah dikaitkan dengan pendedahan terhadap radiasi tinggi bahan radiokatif, sesetengah bahan kimia industri seperti Formaldehyde dan Benzene dan penyakit-penyakit genetic seperti Down Syndrom. Walaubagaimanapun, punca penyebab yang sahih masih tidak dapat dipastikan lagi.

Apakah simptom-simptom Kanser Darah?

Di antara simptom-simptom kanser darah adalah:

 1. Demam
 2. Mudah terkena penyakit jangkitan.
 3. Mudah berasa penat.
 4. Pening kepala.
 5. Pembengkakan nodus limpha (eg: ketiak,leher)
 6. Pendarah yang mudah akibat kegagalan fungsi pembekuan darah (eg: gusi)
 7. Kehilangan berat bedan tanpa sebab.

Bagaimana Kanser Darah didiagnosis ?

Beberapa cara diagnosis adalah:

 1. Pemeriksaan fizikal bagi mengesan pembengkakan nodus limpha dan hati.
 2. Ujian saringan darah bagi mengesan ketidakseimbangan bilangan sel darah putih, platlet dan hemoglobin (pigmen merah) dan perebakan kanser samaada ke hati atau buah pinggang.
 3. Biopsi sampel sel tulang.

Apakah rawatan untuk Kanser Darah?

 1. Chemotherapy iaitu rawatan menggunakan ubat membunuh sel-sel kanser melalui cara yang pelbagai contohnya seperti oral (mulut), intravenous (salur darah), tiub catherer atau suntikan terus pada spina.
 2. Cara biologi dengan memberi peluang kepada sistem imun badan untuk melawan sel-sel kanser.
 3. Terapi radiasi untuk membunuh sel-sel kanser terutamanya kepada bahagian sel-sel kanser berkumpul.
 4. Transplant Pemindahan sel tulang (sum-sum)


Tiada ulasan: